Tekerj a Zöldbe! Éjjeli kerékpártúra!
Időpont: 2024. június 21. (péntek) 20 óra
Útvonal: Békés - Békéscsaba - Szabadkígyós - Gyula - Békés

A túrán való részvétel ingyenes volt, azonban regisztrációhoz kötöttük. Előzetesen 20 fő regisztrált, azonban voltak olyanok is, akik nem, viszont szívesen csatlakoztak az élményért. Végül 30 fő teljesítette a túrát.

Az éjjeli túrára való tekintettel most a legfiatalabb túrázó 19 évesen, a legidősebb 72 évesen teljesített az előzetesen 59 km-re hirdetett túrát. A túraszervező munkáját most az idő is megkönnyítette, hiszen az esti 8 órás indulásnál már a rettentő kánikula alászállt, így kellemes időben, jó hangulatban telt a túra.

A toborzás menete viszont mondhatni könnyű volt, hiszen az online kampány világában a szervező rutinosan mozog, célzottan tudtuk meghirdetni a túrát. A korábbi túrázók az e-mailes megkeresésre és a pozitív élmények megélése miatt mára már szinte hívó szó nélkül is csatlakoznak a szervező által meghirdetett eseményekhez. Megismerték a jó szervezői készségünket, szívesen csatlakoznak, mert tudják, hogy minőségi eseményen vehetnek részt.
A túraszervezés során törekedtünk, hogy minél több látnivalót tudjunk megmutatni az érdeklődőknek.

Így tekertünk keresztül Békéscsabán, a Szent István téren. Külön érdekességet mutatott a Wenckheim kerékpárút madárlese és a hangulatos Fás-tó is.

A Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, országosan a legjelentősebbek közé tartozó szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Az egyik legépebben megmaradt Békés vármegyei kastély. Az épületet körülöleli az impozáns kastélypark. 2018-ban a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként elkezdődött a felújítása, miután a kastély felújításához 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a magyar kormány. A kastély parkja 1954 óta természetvédelmi terület. A Wenckheim-kastély színtiszta eklektika, tipikus stíluskavalkád, ami a művészettörténészek szerint hiteles tanúja a korszak feudális alapokon szerveződő kapitalizmusának. Különleges hangulatot adott vissza a kastély és azt körülvevő többhektáros parkja is a naplementét követően.

Utunk következő állomása Gyula városába vezetett, egyből a Gyulai Várhoz. A jó hangulatról mi is, de Gyula városa is gondoskodott, hiszen szabadtéri táncos estet szerveztek a vár mellett található Rondella teraszára, amin a résztvevők elcsodálkozva néztek rá arra a néhány kerékpárra, amit kivilágítottunk. Sokan útközben is kifejezték tetszésüket. Gyulán, Rusznák Mariannáéktól, mint fő békési támogatónktól kürtöskalácsot és mojitot kaptunk, hogy bírjuk energiával a túra utolsó szakaszát is.

Nem várt esemény nem történt, de mint minden alkalommal, most is kísért bennünket egy mindenre felkészült békési kerékpárbarát, aki készenlétben volt mindenki ügyes-bajos kerékpáros problémáját megoldani. Köszönjük Vágási Péter szaktudását és hogy töretlenül kitart mellettünk!

A túra legemlékezetesebb pillanatát nehéz lenne megfogalmazni, hiszen látva az elszántságot az esti indulásnál, leküzdve a leküzdhetetlent. Megérkezéskor fiatal és még fiatalabb együtt örült, hogy közösen tettük meg ezt a szép teljesítményt! Túraszervezőként se jobb időt, se jobb csapatot nem tudtunk volna kívánni magunknak!

Erőt, egészséget, találkozzunk július 21-én, a következő túrán!

KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Pályázati bannerek

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA s