Túrázni hívtunk minden kedves érdeklődőt idén is a Tekerj a Zöldbe! - kerékpártúra Szabadkígyósra! címet viselő eseményünkre szeptember 24-én.

Tekerj a Zöldbe! kerékpártúra Szabadkígyósra!

Időpont: 2023. szeptember 24. (vasárnap) 8 óra

Útvonal: Békés - Békéscsaba - Szabadkígyós - Békéscsaba – Békés

A túrán való részvétel ingyenes volt, azonban az egyedi gyártású érmek miatt regisztrációhoz kötöttük. Előzetesen 45 fő regisztrált, ebből végül többen az időjárásra való tekintettel nem jöttek el. Azonban voltak olyanok, akik előzetesen nem regisztráltak, viszont szívesen csatlakoztak az élményért. Végül 34 fő teljesítette a túrát, így minden résztvevőnek jutott az egyedi éremből.

Legfiatalabb túrázó 11 évesen, a legidősebb 65 évesen teljesített az előzetesen 46 km-re hirdetett túrát. A túraszervező munkáját sajnos most az időjárás is erősen befolyásolta, a szeptemberi szeszélyes időjárást a túracsoport sem úszta meg szárazon.

A toborzás menete viszont mondhatni könnyű volt, hiszen az online kampány világában a szervező rutinosan mozog, célzottan tudtuk meghirdetni a túrát. A korábbi túrázók az e-mailes megkeresésre és a pozitív élmények megélése miatt mára már szinte hívó szó nélkül is csatlakoznak a szervező által meghirdetett eseményekhez. Megismerték a jó szervezői készségünket, szívesen csatlakoznak, mert tudják, hogy minőségi eseményen vehetnek részt. Ehhez az is hozzátartozik, hogy egy hónappal korábban meghirdetjük a rendezvényt, hogy tudjanak tervezni az érdeklődők.

A túraszervezés során törekedtünk, hogy minél több látnivalót tudjunk megmutatni az érdeklődőknek.

Így tekertünk keresztül Békéscsabán, a Szent István téren. Külön érdekességet mutatott a Wenckheim kerékpárút madárlese és a zord időjárás ellenére is hangulatos Fás-tó.

A Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, országosan a legjelentősebbek közé tartozó szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Az egyik legépebben megmaradt Békés vármegyei kastély. Az épületet körülöleli az impozáns kastélypark. 2018-ban a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként elkezdődött a felújítása, miután a kastély felújításához 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a magyar kormány. A kastély parkja 1954 óta természetvédelmi terület. A Wenckheim-kastély színtiszta eklektika, tipikus stíluskavalkád, ami a művészettörténészek szerint hiteles tanúja a korszak feudális alapokon szerveződő kapitalizmusának.

A nem várt eseményeket sikeresen el tudtuk hárítani, hiszen kísért bennünket egy mindenre is felkészült békési kerékpárbarát, aki szervizelte mindenki apróbb, ügyes-bajos kerékpáros problémáját. 

Köszönjük Vágási Péter szaktudását és hogy töretlenül kitart mellettünk!

Kellemesen elfáradva, magunk mögött hagyva 46 kilométert boldogan tekertünk be a célba, a "Petőfi200" elmékbuszhoz. Az érdeklődők megtekinthették az utazó kiállítást is, majd itt mindenki megkapta a hősies helytállásáért az egyedileg, erre az alkalomra gyártott érmet.

A túra legemlékezetesebb pillanatát nehéz lenne megfogalmazni, hiszen látva az elszántságot a reggeli indulásnál, leküldve a leküzdhetetlent. A nem várt eső sokat kivett a csapatból, de annál emlékezetesebb marad ez a túra is. Megérkezéskor kicsi és nagy, fiatal és még fiatalabb együtt örült, hogy közösen tettük meg ezt a szép teljesítményt! Túraszervezőként jobb időt igen, de jobb csapatot nehezen tudtunk volna kívánni magunknak!

Erőt, egészséget, találkozzunk október 22-én, a következő túrán!

Fotó: Vágási Soma

KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Pályázati bannerek

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA s