Tekerj a Zöldbe! kerékpártúra - Légy a vendégünk!
Időpont: 2023. június 18. (vasárnap) 8 óra
Útvonal: Békés - Doboz - Tarhos - Bélmegyer – Békés

A túrán való részvétel ingyenes volt, azonban az egyedi gyártású érmek miatt regisztrációhoz kötöttük. Előzetesen 63 fő regisztrált, ebből végül 5 fő betegség, és egyéb családi gond miatt lemondta a túrán való részvételt. Azonban voltak olyanok is, akik előzetesen nem regisztráltak, viszont szívesen csatlakoztak az élményért. Végül 59 fő teljesítette a túrát, így szerencsére minden résztvevőnek jutott az egyedi éremből.

Legfiatalabb túrázó 9 évesen, a legidősebb 71 évesen teljesített az előzetesen 61 km-re hirdetett túrát. A túraszervező munkáját nehezítette a természet, ugyanis az előzetesen, még a túra előtt letekert útvonal bizonyos részei járhatatlannak bizonyultak, így bizonyos helyeken muszáj volt egy kicsivel hosszabb, de biztonságosabb útvonalat választani. Két helyen okozott ez kellemetlenséget, szerencsére a túrán résztvevők gond nélkül vették az akadályt és elfogadták a túravezető javaslatát.

A toborzás menete mondhatni könnyű volt, hiszen az online kampány világában a szervező rutinosan mozog, célzottan tudtuk meghirdetni a túrát. A korábbi túrázók e-mailes megkeresése és a pozitív élmények mára már szinte hívó szó nélkül is csatlakoznak a szervező által meghirdetett eseményekhez. Megismerték a jó szervezői készségünket, szívesen csatlakoznak, mert tudják, hogy minőségi eseményen vehetnek részt. Ehhez az is hozzátartozik, hogy egy hónappal korábban szinte meg szoktuk hirdetni a rendezvényt, hogy tudjanak tervezni az érdeklődők.

A túraszervezés során törekedtünk, hogy minél több látnivalót tudjuk megmutatni az érdeklődőknek. A facebook eseménynél több alkalommal is posztoltunk róla, hogy hova is fogunk menni, bemutatva a környezetet, a hely történeti múltják, a kapcsolódási pontokat.
Így tekertünk át a Kettős-Körös folyón Békésnél, tekertünk el az 1969-ben megépített és üzembe helyezett Duzzasztó mellett, ahol a vízhozam 75m3/sec.

Utunk első megálló állomása a Kettős-Körös és a Sebes-Körös által alkotott Körös menti síkon található Doboz nagyközségben található Dobozi Kastélypark. A mintegy 4 hektáros, a Holt-Fekete-Körös ágától körülölelt parkot angol stílusban, az 1850-es években hozták létre.
Doboz Nagyközség Önkormányzata és Jantyik Tibor jóvoltából betekintést nyerhettünk a Szent Kereszt-kápolnába és a Wenckheim-kriptába is, ami minden túrázónak óriási élmény volt.

Innen tovább haladva Tarhosra érkeztünk, egyenesen a Gulyás György Zenepavilon ikonikus épületéhez. A Zenepavilon a tarhosi Kastélypark „gyöngyszeme”, tervezője Kaufmann Oszkár. 1952 -1953-ig épült, építését a tanárok és diákok segítették. 1953-ban Kodály Zoltán avatta fel. A Zenepavilont eredetileg Gulyás György tervei szerint követte volna még irodalmi, természettudományos és sport pavilon is.
A Gulyás György által létrehozott „Békés-tarhosi Országos Ének-és Szakirányú Líceum és Tanítóképző Intézet" valamint a hozzá kapcsolódó Általános Iskola Kodály zenepedagógiai módszerének első gyakorlati megvalósulása volt, mely alapját képezi a mai zeneiskoláknak. Bölcsője a Magyar Zenekultúrának. 1976-tól 2009-ig Békés városa minden év június-júliusában a Zenepavilonba rendezte meg a Békés-tarhosi Zenei Napok hangversenyeit és az egykori tarhosi diákok találkozóit.
Az épületet jelen túra keretében belülről ugyan nem tudtuk megnézni, de az azt körülölelő 23 hektáros arborétumban gondtalanul megpihenhettünk.
Köszönjük a lehetőséget a Matyi István és Matyiné Ilyés Éva tulajdonosoknak, valamint Végváry Edina üzletfejlesztési vezetőnek.

Tarhosról a Bélmegyer külterületén található Kárász Vadászkastély parkjába vezetett tovább az utunk. Az erdőben építtetett a szeghalmi Kárász-család, az 1850-es években egy vadászkastélyt, romantikus-eklektikus stílusban, eredetileg is vadászati céllal.
A kastélyhoz tartozó öt hektáros parkból egy hektár védett. A park legjelentősebb faegyede egy 5 méter törzskerületű kocsányos tölgy. Egészségesek és jól fejlettek a japánakácok, a törökmogyoró, a vörös tölgy, a piramistölgy, a vadgesztenye és a szilfák. Van egy nagyméretű simafenyő, egy 80 éves feketefenyő csoport, a lucfenyők 100 év körüliek és idősek a tiszafák is. A kastélyhoz vezető utat 80-100 éves kocsányos tölgyfasor kíséri. Az épület műemléki védettség alatt áll, 13 szobával várja vendégeit. Kiválóan alkalmas családi, baráti, céges rendezvények, állófogadások lebonyolítására.
Köszönjük a lehetőséget, hogy megtekinthettük a csodálatos környezetben lévő értékmentett helyet.

Következő megállónk a közigazgatásilag Mezőberényhez tartozó Petőfi Sándor Emlékmű. Érdekesség, hogy a túra napján pontosan 174 évvel ezelőtt kelt át Petőfi a Körösön és csatlakozott Bem seregéhez, Erdélybe.

Utunk következő állomása a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumhoz vezetett. Az 1600-as évektől napjainkig megtekinthetők a folyamszabályozáshoz használt eszközök. A Kettős-Körös jobb oldalán keletkezett belvizek beemelésére 1898. évben megépült a Hosszúfok I.sz. gőzüzemű szivattyútelep. A ma már nem üzemelő szivattyútelepen a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízügyi múzeumot hozott létre. Az épületben a falazott gőzkazán és az eredetileg felszerelt gépészeti egységek ma is a beépítés helyén láthatók. A kiállítási teremben a Körös-vidék vízügyi múltját bemutató tablók, a tárolókban pedig vízgazdálkodással kapcsolatos műszerek és dokumentumok gyűjteménye található. A szivattyútelep udvarán elődeink által alkalmazott vízgépészeti berendezések vannak elhelyezve.

Túránk következő, egyben utolsó állomása a Gátszakadás Emlékmű. 1980. július 28-án reggel fél hétkor a Kettős-Körös gátja Hosszúfoknál (Békéstől hat kilométer távolságban) átszakadt és a kiömlő víz elpusztította a tanyavilágot Békéstől keletre. Mintegy 13 ezer embert kellett kitelepíteni. Sok száz tanya és sok ezer haszonállat pusztult el az árvíz következtében. A csúcsidőben 17 ezer ember (köztük 2500 honvéd) dolgozott a gátakon, hogy legalább Tarhos, Bélmegyer, Doboz megmeneküljön. A gátszakadás a XX. századi békési történelem egyik legnagyobb kárral járó tragédiája, sok száz békési lelkében ma is fájó emlékként él.

A nem várt eseményeket sikeresen el tudtunk hárítani, hiszen kísért bennünket egy mindenre is felkészült békési kerékpárbarát, aki szervízelte mindenki apróbb, ügyes-bajos kerékpáros problémáját. Köszönjük Vágási Péter szaktudását és hogy töretlenül kitart mellettünk!

Köszönettel tartozunk az út közben készített nagyszerű képekért Ollai Attilának és Vágási Somának.

Kellemesen elfáradva, magunk mögött hagyva több, mint 70 kilométert boldogan tekertünk be a célba, az indulási helyszínre. Itt mindenki megkapta a hősies helytállásáért az egyedileg, erre az alkalomra gyártott érmet.

A túra legemlékezetesebb pillanatát talán nehéz lenne megfogalmazni, hiszen látva az elszántságot a reggeli indulásnál, lehetetlen nem ismerve mindenki nekivágott a túrának. Érkezéskor kicsi és nagy, fiatal és még fiatalabb együtt örült, hogy közösen tettük meg ezt a szép teljesítményt! Túraszervezőként jobb időt, jobb csapatot nehezen tudtunk volna kívánni magunknak!

Erőt, egészséget, találkozunk a következő túrán!

KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Fotók: Ollai Attila, Vágási Soma

 

Pályázati bannerek

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA s